петак, 14. април 2017.

НЕМАМ(О) ЧОВЕКА

Паметни људи у које, због скромности, нећу убројати себе а, због објективности, ни актуелног премијера, о важним, судбоносним догађајима говоре тек кад прође сва еуфорија и узбуркана крв“ због тих догађаја и то углавном ради што објективније и непристрасније анализе а у циљу проналажења наравоученија.
Елем, десише се у Србији избори за председника на којима, ни крив ни дужан, победи“ онај коме није падало на памет да се кандидује, изгласаше га они који никада нису гласали за Слобу а таман посла да би гласали за Вучића, подржаше га они који се годинама представљају као опозиција власти поменутог…ништа нормално или што би се рекло стање редовно.
Не знам зашто али сетих се проповеди мог пароха заснованој на  јеванђелској причи о једном болесном младићу који је на својој кожи осетио сву силу и пакао људског егоизма и који притиснут својом невољом рече: немам човека”.
Ову причу слушамо сваке године када свештеник освештава водицу али ми се чини да, после свега што нам се дешава, само слушамо а да је у ствари не чујемо.А прича иде овако:У време оно изађе Исус у Јерусалим, а у Јерусалиму код Овчијех врата постоји бања која се јеврејски зове Витезда и има пет тремова.На њима је лежало мноштво болесника слепих, хромих, сухих који су чекали да се вода заталаса.Јер је  анђео Господњи повремено силазио и заталасавао воду и који би први ушао по узбуркању воде оздравио би ма од какве болести боловао.
А онде беше човек који 38 година беше болестан. Када виде Исус овога где лежи и разуме да је већ много година болестан рече му:хоћеш ли да будеш здрав? Одговори му болесни:да Господе али ЧОВЕКА НЕМАМ, да се спустим у бању кад се вода узмути, а док ја дођем други сиђе пре мене.
Рече му Исус:Устани узми одар свој и ходи”.И одмах оздрави човек и узевши одар свој хођашеЈн5
…Оне који су проливали крв за своју земљу, они који су за то време за багателу стицали стамбене и пословне квадрате и остале материјалне користи, називају издајницима. Купци диплома и плагијатори дисертација непријатељима проглашавају оне који за стицање своје дипломе вредно уче. Проглашавање људи у поодмаклом трећем добу (за које морамо имати пуно поштовање и не доводити их у заблуду и не отимати им мукотрпно зарађене пензије) за стуб реформи и будућност земље док за то време десетине хиљада младих,школованих,пуних животне снаге одлазе у иностранство зато што не могу да добију посао док се не поклоне једној партији и једном човеку и не пристану да му за добијање бедно плаћеног посла прикупљају капиларне гласове. За медисјки мрак опозицију оптужује човек који је власник и водитељ свих телевизија у држави. Ако вас на пешачком згази неко са неким кршем будите сигурни да ће одговарати а ако то буде неко са бесним аутом онда ћете бити проглашени алкохоличарем и наркоманом.Највећим пријатељима проглашавају оне који нас убијаше и бацаше на нас осиромашени уранијум којим нас убијају до дана данашњег… Паметни су луди, луди угледни,лопови су поштени,поштени су прогоњени,о моралу слово држе курве…Наравоученије које поменух на почетку текста се некако само намеће: Болесни смо Господе,много смо болесни.Можда негде око нас има нека бања Витезда али… НЕМАМО ЧОВЕКА.Ако као људи,народ и држава нађемо пут до оздрављења,ако заиста до нас допре ова јеванђелска прича онда ћемо проходати и потпуно разумети речи:
ХРИСТОС ВАСКРСЕ!!! ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!!!
О Васкрсу лета Господњег 2017.







2 коментара: